Ştiri

Ştiri

 • VERNISAJ SENZART

  Joi, 5 iunie 2014, 19:00. Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Asociația Amicii MNAC și Fundația Orange România prezintă SenzArt, o expoziție de instalații multimedia interactive: MEM-NON, Martin-Emilian Balint; SIMTE PULSAȚIA!, Cătălin Crețu; POESIA DOMESTICA, Matthias Neumann în colaborare cu Cristina David; FluO, Paul Popescu. Proiectul SenzArt, inițiat de Fundația Orange România, este dedicat persoanelor cu dizabilități de văz și auz şi doreşte să familiarizeze publicul larg cu posibilităţile artei contemporane de a comunica şi înlesni comunicarea mesajelor sale, la diferite niveluri de percepţie şi prin intermediul unui vocabular senzorial variat.

 • REZULTATE APEL DE PROIECTE SENZART

  REZULTATE APEL DE PROIECTE SENZART Muzeul Naţional de Artă Contemporană și Asociația Amicii MNAC, în parteneriat cu Fundația Orange România, anunţă rezultatele concursului SenzArt pentru selectarea și producția unui număr de 4 lucrări interactive de artă contemporană. Cele 4 proiecte selectate în urma jurizării sunt: Cătălin Crețu – Simte pulsația! Eugen Paul Popescu – Aqua Harp Mathias Neumann (în colaborare cu Cristina David) – Poesia domestica Martin Emilian Balint – Mem-non Lucrările vor fi produse în perioada aprilie-mai 2014, urmând să fie prezentate publicului în cadrul unei expoziții speciale la Muzeul Național de Artă Contemporană (iunie-noiembrie 2014).

 • Sărbători fericite!

  Vă mulțumim pentru sprijinul acordat Amicilor MNAC și sperăm să ne revedem în 2014 cu mai multe proiecte!

 • Scrisoare Deschisa Ministerului Culturii și Patrimoniului Național

  Organizarea conform legii, în ianuarie 2014, a concursului pentru desemnarea viitorului Manager al MNAC ne oferă prilejul să vă adresăm această SCRISOARE DESCHISĂ, care sintetizează într-un mod transparent nu doar așteptările, ci și solicitările scenei artei contemporane românești în raport cu direcția și evoluția activității viitoare a MNAC. În vederea identificării acestor așteptări concretizate în solicitările anexate prezentei scrisori, Asociația Amicii MNAC a organizat în data de 22 noiembrie 2013 o masă rotundă la care au fost invitați să participe persoane active în scena artei contemporane românești, fie instituțional, fie reprezentând o opinie puternică și credibilă prin prisma personalității naționale sau internaționale: artiști, galeriști, curatori, critici și istorici de artă, cadre universitare, presă de specialitate, casă de licitație, colecționari.

 • Masa rotundă MNAC ȘI AȘTEPTĂRILE ACTORILOR SCENEI ARTEI CONTEMPORANE ROMÂNEȘTI

  Asociația Amicii MNAC a organizat VINERI, 22 noiembrie, 10:00-15:00, MNAC Anexa, etaj 3 (Calea Moșilor nr. 62-68, sector 2, București) masa rotundă "MNAC și așteptările scenei artei contemporane românești", cu participarea directă a 13 persoane, iar un număr de 15 persoane au participat indirect, transmițând în avans opinii și comentarii scrise aferente temelor supuse atenției sau adăugând teme suplimentare.

 • Scrisoare deschisă către un jurnalist pseudo-consumator de artă contemporană

  Am citit cu o uimire, care s-a transformat în cele din urmă într-un soi de revoltă, un articol penibil nu prin limbajul pamfletar, care are valențele sale, ci prin substanța sa, ce se vrea o analizare a relației dintre artiștii creatori de artă, validarea creațiilor, consumul de artă și implicarea statului pentru susținerea artiștilor contemporani.

 • Mihai Oroveanu

  Cu adâncă tristețe, Amicii MNAC anunță dispariția dlui Mihai Oroveanu (20 sept. 1946 – 31 aug. 2013), fondatorul și directorul general al Muzeului Național de Artă Contemporană. "Lumea artei pierde o personalitate de exceptie, autentica, care si-a asumat un destin cultural local si a marcat istoria unei institutii." (mnac) Amicilor le vor lipsi mult, inclusiv în plan uman, întâlnirile cu personalitatea și farmecul deosebit (nespecific contemporaneității) al dlui Oroveanu! Odihnească-se în pace! Photo: Mircea Cantor, 10 August 2013

 • La multi ani 2013!

  Amicii MNAC va doresc "Sarbatori Fericite!" si un An Nou prosper!

Scrisoare Deschisa Ministerului Culturii și Patrimoniului Național

 
București, 16.12.2013

Către: MINISTERUL CULTURII ȘI PATRIMONIULUI NAȚIONAL

În atenția Domnului Ministru al Culturii
[la Cabinet]...
În copie: Domnului Secretar de Stat Radu Boroianu

Ref: Muzeul Național de Artă Contemporană (MNAC) și solicitările scenei artei contemporane
Românești

Stimate Domnule Ministru,

Organizarea conform legii, în ianuarie 2014, a concursului pentru desemnarea viitorului Manager al MNAC ne oferă prilejul să vă adresăm această SCRISOARE DESCHISĂ, care sintetizează într-un mod transparent nu doar așteptările, ci și solicitările scenei artei contemporane românești în raport cu direcția și evoluția activității viitoare a MNAC.

În vederea identificării acestor așteptări concretizate în solicitările anexate prezentei scrisori, Asociația Amicii MNAC a organizat în data de 22 noiembrie 2013 o masă rotundă la care au fost invitați să participe persoane active în scena artei contemporane românești, fie instituțional, fie reprezentând o opinie puternică și credibilă prin prisma personalității naționale sau internaționale: artiști, galeriști, curatori, critici și istorici de artă, cadre universitare, presă de specialitate, casă de licitație, colecționari.

Lista personalităților active în lumea artei contemporane românești care susțin acest demers o regăsiți mai jos și, credem noi, conferă suficientă credibilitate pentru punerea în aplicare cu celeritate a respectivelor solicitări în contextul ajustării, după caz, a reglementărilor și procedurilor aferente.

Noi avem toată convingerea că aceste solicitări (anexate prezentei scrisori), legitimate de necesitatea instaurării imediate a bunei practici internaționale, vor asista Ministerul Culturii în stabilirea unor criterii transparente și profesionale de evaluare a candidaților și a proiectelor lor de management muzeal, menite să racordeze MNAC-ul la tendințele și evoluțiile actuale ale activității muzeale internaționale specifice artei contemporane.

Câteva dintre mesajele esențiale ale acestui demers sunt următoarele:
- menținerea și întărirea independenței instituționale și curatoriale a MNAC
- transformarea MNAC, în 3-5 ani, într-un lider muzeal al artei contemporane central și est-europene
- transparentizarea și credibilizarea activității MNAC prin implicarea expertizei internaționale în “Comisia de con-curs”, dar și prin atragerea unor specialiști români și străini ca membri cu titlu consultativ pe lângă viitorul Consiliu de Administrație și Consiliu Științific
- candidații la poziția de Manager să-și prezinte proiectul de management în tandem cu Directorul Artistic pe care îl vor propune, astfel încât propunerea de proiect să fie completă și bazată pe sinergia pozitivă Manager-Director Artistic, esențială pentru lucrul în echipă
- motivarea financiară corespunzătoare a Manager-ului în legatură cu atragerea unor fonduri extrabugetare menite să compenseze subfinanțarea bugetară în raport cu obiectivele legitime ale MNAC
- asigurarea predictibilității subvenției bugetare anuale
- funcționarea unei expoziții permanente și predictibilitatea anuală a programului expozițional, două deziderate nenegociabile pentru orice muzeu care își respectă publicul, dar mai ales pentru un muzeu NAȚIONAL

Toate aceste solictări își au originea în acumularea problemelor, de-a lungul anilor, astfel încât vă revine, Domnule Ministru, nu doar misunea, dar și onoarea de a contribui la o schimbare substanțială a imaginii instituționale a artei contemporane românești, care este MNAC-ul.

Cu considerație,
Emilian Radu
Președinte al Consiliului Director al
Asociației Amicii MNAC

În numele:
Judit Angel (curator/ tranzit, SK)
Horea Avram (curator, cadru universitar, UBB/ CJ)
Răzvan Bănescu (colecționar, membru AMNAC/
Magda Cârneci (critic/
Diana Dochia (galerist, Președinte AGACOR/
Adrian Ghenie (artist/ CJ)
Daria Ghiu (critic, curator/
Jean Philippe Guilbert (colecționar/ BE, FR, RO)
Ion Grigorescu (artist/
Cristi Nae (critic/ IS)
Mircea Pinte (colecționar/ CJ)
Manuela Plăpcianu (Artmark/
Mihai Pop (galerist, Vicepreședinte AGACOR/ CJ)
Dan Popescu (galerist/
Maria Rus Bojan (curator/ NL)
Ovidiu Șandor (colecționar/ TM)
Alina Șerban (CIV/

Anexe:
1. Document "Solicitări – Poziția Ministerului Culturii și Patrimoniului Național"- 2 pag.
2. Document "Solicitări – Obiective concurs manager"- 2 pag.