Ştiri

Ştiri

 • VERNISAJ SENZART

  Joi, 5 iunie 2014, 19:00. Muzeul Naţional de Artă Contemporană, Asociația Amicii MNAC și Fundația Orange România prezintă SenzArt, o expoziție de instalații multimedia interactive: MEM-NON, Martin-Emilian Balint; SIMTE PULSAȚIA!, Cătălin Crețu; POESIA DOMESTICA, Matthias Neumann în colaborare cu Cristina David; FluO, Paul Popescu. Proiectul SenzArt, inițiat de Fundația Orange România, este dedicat persoanelor cu dizabilități de văz și auz şi doreşte să familiarizeze publicul larg cu posibilităţile artei contemporane de a comunica şi înlesni comunicarea mesajelor sale, la diferite niveluri de percepţie şi prin intermediul unui vocabular senzorial variat.

 • REZULTATE APEL DE PROIECTE SENZART

  REZULTATE APEL DE PROIECTE SENZART Muzeul Naţional de Artă Contemporană și Asociația Amicii MNAC, în parteneriat cu Fundația Orange România, anunţă rezultatele concursului SenzArt pentru selectarea și producția unui număr de 4 lucrări interactive de artă contemporană. Cele 4 proiecte selectate în urma jurizării sunt: Cătălin Crețu – Simte pulsația! Eugen Paul Popescu – Aqua Harp Mathias Neumann (în colaborare cu Cristina David) – Poesia domestica Martin Emilian Balint – Mem-non Lucrările vor fi produse în perioada aprilie-mai 2014, urmând să fie prezentate publicului în cadrul unei expoziții speciale la Muzeul Național de Artă Contemporană (iunie-noiembrie 2014).

 • Sărbători fericite!

  Vă mulțumim pentru sprijinul acordat Amicilor MNAC și sperăm să ne revedem în 2014 cu mai multe proiecte!

 • Scrisoare Deschisa Ministerului Culturii și Patrimoniului Național

  Organizarea conform legii, în ianuarie 2014, a concursului pentru desemnarea viitorului Manager al MNAC ne oferă prilejul să vă adresăm această SCRISOARE DESCHISĂ, care sintetizează într-un mod transparent nu doar așteptările, ci și solicitările scenei artei contemporane românești în raport cu direcția și evoluția activității viitoare a MNAC. În vederea identificării acestor așteptări concretizate în solicitările anexate prezentei scrisori, Asociația Amicii MNAC a organizat în data de 22 noiembrie 2013 o masă rotundă la care au fost invitați să participe persoane active în scena artei contemporane românești, fie instituțional, fie reprezentând o opinie puternică și credibilă prin prisma personalității naționale sau internaționale: artiști, galeriști, curatori, critici și istorici de artă, cadre universitare, presă de specialitate, casă de licitație, colecționari.

 • Masa rotundă MNAC ȘI AȘTEPTĂRILE ACTORILOR SCENEI ARTEI CONTEMPORANE ROMÂNEȘTI

  Asociația Amicii MNAC a organizat VINERI, 22 noiembrie, 10:00-15:00, MNAC Anexa, etaj 3 (Calea Moșilor nr. 62-68, sector 2, București) masa rotundă "MNAC și așteptările scenei artei contemporane românești", cu participarea directă a 13 persoane, iar un număr de 15 persoane au participat indirect, transmițând în avans opinii și comentarii scrise aferente temelor supuse atenției sau adăugând teme suplimentare.

 • Scrisoare deschisă către un jurnalist pseudo-consumator de artă contemporană

  Am citit cu o uimire, care s-a transformat în cele din urmă într-un soi de revoltă, un articol penibil nu prin limbajul pamfletar, care are valențele sale, ci prin substanța sa, ce se vrea o analizare a relației dintre artiștii creatori de artă, validarea creațiilor, consumul de artă și implicarea statului pentru susținerea artiștilor contemporani.

 • Mihai Oroveanu

  Cu adâncă tristețe, Amicii MNAC anunță dispariția dlui Mihai Oroveanu (20 sept. 1946 – 31 aug. 2013), fondatorul și directorul general al Muzeului Național de Artă Contemporană. "Lumea artei pierde o personalitate de exceptie, autentica, care si-a asumat un destin cultural local si a marcat istoria unei institutii." (mnac) Amicilor le vor lipsi mult, inclusiv în plan uman, întâlnirile cu personalitatea și farmecul deosebit (nespecific contemporaneității) al dlui Oroveanu! Odihnească-se în pace! Photo: Mircea Cantor, 10 August 2013

 • La multi ani 2013!

  Amicii MNAC va doresc "Sarbatori Fericite!" si un An Nou prosper!

Masa rotundă MNAC ȘI AȘTEPTĂRILE ACTORILOR SCENEI ARTEI CONTEMPORANE ROMÂNEȘTI

Asociația Amicii MNAC a organizat VINERI, 22 noiembrie, 10:00-15:00, MNAC Anexa, etaj 3 (Calea Moșilor nr. 62-68, sector 2, București) masa rotundă "MNAC și așteptările scenei artei contemporane românești", cu participarea directă a 13 persoane, iar un număr de 15 persoane au participat indirect, transmițând în avans opinii și comentarii scrise aferente temelor supuse atenției sau adăugând teme suplimentare.

Context: Numirea prin concurs a unui nou manager al MNAC, în ianuarie 2014, de către Ministerul Culturii și Patrimoniului Național se constituie într-un moment adecvat de a încerca să se sintetizeze într-un mod transparent și profesionist așteptările scenei artei contemporane românești în raport cu direcția și evoluția activității viitoare a MNAC.

Scop: Concluziile unei astfel de mese rotunde vor putea asista Ministerul Culturii în stabilirea unor criterii transparente de evaluare a candidaților și a proiectelor lor de management muzeal, menite să racordeze MNAC la așteptările scenei românești, la tendințele și evoluțiile actuale ale activiățtii muzeale internaționale.

Invitați: Persoane implicate în scena artei contemporane românești, fie instituțional, fie reprezentând o opinie puternică și credibilă prin prisma personalității naționale și/sau internaționale: artiști, galeriști, critici și istorici de artă, curatori, profesori universitari, presă de specialitate, case de licitație, colecționari. În mod fatal, numărul invitatilor a fost limitat pentru a putea gestiona într-o manieră eficientă discuțiile și a ajunge la niște concluzii identificabile până la finalul întâlnirii.

Locație: MNAC Anexa - Mosilor (dna Raluca Velisar, actualul manager interimar al MNAC, a acceptat să găzduiască această inițiativăa Amicilor MNAC și a participat la eveniment, alături de Magda Radu, curator, în calitate de reprezentante ale instituției potențial beneficiară a concluziilor ce au rezultat).

Moderator: Emilian Radu, Președinte al Consiliului Director al Asociatiei Amicilor MNAC

Sinteza concluziilor la care s-a ajuns prin mediere, atât cât a fost posibilă, între diversele opinii, s-a concretizat în două documente pe care le prezentăm atașat.

SCRISOARE SOLICITĂRI ADRESATE MCPN CU PRIVIRE LA ACTIVITATEA MNAC

SCRISOARE OBIECTIVE MCPN PENTRU CAIETUL DE SARCINI - CONCURS MANAGER MNAC

Până azi, 12.12.2013, data publicării, au confirmat susținerea concluziilor mesei rotunde în structura și forma prezentată următoarele persoane participante:

- Judit Angel (curator/ tranzit, SK)

- Horea Avram (curator,cadru universitar, UBB/ CJ)

- Răzvan Bănescu (colecționar, membru AMNAC/ B)

- Magda Cârneci (critic/ B)

- Diana Dochia (galerist, Președinte AGACOR/ B)

- Adrian Ghenie (artist/ CJ)

- Daria Ghiu (critic, curator/ B)

- Jean Philippe Guilbert (colecționar/ BE, FR, RO)

- Ion Grigorescu (artist/ B)

- Cristi Nae (critic/ IS)

- Manuela Plăpcianu (Artmark/ B)

- Mihai Pop (galerist, Vicepreședinte AGACOR/ CJ)

- Emilian Radu (Președinte al Consiliului Director AMNAC/ B)

- Maria Rus Bojan (curator/ NL)

- Ovidiu Șandor (colecționar/ TM)

- Alina Șerban (CIV/ B)

Până luni 16 dec 2014 inclusiv, lista susținătorilor acestui demers în forma propusă rămâne deschisă oricărei persoane care are un interes evident și manifest pe scena artei contemporane și și-l declină în calitate de artist, galerist, curator, critic de artă, istoric de artă, operator pe piața secundară- casă de licitație, consultant de artă, colecționar, presă de specialitate, cadru universitar, manager cultural etc.

Suntem constienți că aceste propuneri nu pot întruni o unanimitate de opinii și sunt perfectibile, dar în așteptarea perfecțiunii și a unanimității putem rata șansa unui demers eficient și în timp util pentru a fi luat în considerare de Ministerul Culturii în ianuarie 2014.

Pentru înregistrarea suportului este suficient să transmiteți de pe adresa dvs. de email numele și prenumele cu mențiunea "Susținător proiect MNAC 2014", precum și identificarea calității, la adresa de email AMNAC contact@friendsofmnac.ro.

 

Imagini eveniment