Prezent

Prezent

 • Arhitectura contemporana norvegiana #7

  Expozitia itineranta „Contemporary Norwegian Architecture # 7“, realizata de Muzeul National de Arta, Arhitectura si Design din Norvegia, ajunge în 2014 la Bucuresti

 • Imagine. Arhivă

  AMNAC anunţă lansarea de către MNAC, in colaborare cu Asociaţia, a unei prime expoziţii Foto cuprinzând fotografii şi negative din arhiva muzeului

 • JOSEF KOUDELKA – Invazie 68 Praga

  În timpul celor sapte zile din august 1968 Josef Koudelka, pe atunci în vârsta de treizeci de ani, a realizat o serie de fotografii pe care a reusit ulterior sa le scoata din tara, emigrând în Franța.

 • Mircea Cantor: Q.E.D.

  MNAC / Muzeul Național de Artă Contemporană prezinta "Mircea Cantor: Q.E.D.", prima expoziție personală în România a unuia dintre cei mai importanţi tineri artişti, activi pe scena internațională în ultimii zece ani. Q.E.D. este cea mai amplă prezentare a operei lui Mircea Cantor de până acum, cuprinzând 30 de titluri: fotografii, filme, desene și sculpturi.

Imagine. Arhivă

20.12.2013 - 11.05.2014

 

În perioda 20 decembrie 2013 – 11 mai 2014 Muzeul Național de Artă Contemporană expune la etajul doi din sediul principal segmentul inactiv (până în acest moment) al colecției sale de fotografii, într-un discurs curatorial care încearcă să juxtapună două ipostaze diferite ale documentelor vizuale expuse: pe de o parte, „materia primă” ne-ordonată și ne-clasificată, dar tocmai din acest motiv producătoare de potențiale semnificații (fișete metalice ce conțin cutii cu clișee fotografice pe sticlă sau peliculă) iar pe de altă parte, arhive alternative realizate de Mihai Oroveanu, grupul subREAL și Ciprian Mureșan.

 

Conținutul eterogen al dulapurilor de arhivare, lipsa unei structurări inteligibile și a unei catalogări ordonatoare a negativelor permit în acest moment interpretări, analize și explorări multiple. În momentul în care „lumea magiei în care totul se repetă și în care totul participă la un context plin de semnificații” (Vilem Flusser – Pentru o filosofie a fotografiei) va fi descifrată în texte / cuvinte simplificatoare pentru a face materialul mai ușor accesibil – ceea ce expoziția își propune - , valorizarea și interpretarea informației conținute va fi facută (în mare parte) prin intermediul acestor coduri. Pentru a întări această perspectivă am adăugat expoziției trei narațiuni, ca exemple de traiectorii posibile atât pentru exploatarea/manipularea arhivelor cât și pentru evaluarea/investigarea funcțiilor și caracteristicilor acestora.

 

Pe parcursul celor patru luni, publicul va putea asista la procesul de inventariere și de digitalizare (parțială) a clișeelor. Aceste imagini digitale vor putea fi privite prin intermediul unei video-proiecții. Invităm publicul să participe la exercițiul propus de noi și să imagineze categorii, cuvinte cheie inspirate de succesiunea aleatorie a fotografiilor scanate. Fantezia și rigoarea științifică ar putea revela asocieri uimitoare… Și din acel moment, arhiva inertă va deveni material activ pentru inevitabilele sale transformări.

 

 

Multumiri speciale: Anca Oroveanu, Attila Kim

 

Expozitie realizata cu sprijinul Asociatiei Amicii MNAC

 

Sponsor: Crama Oprisor.